EVO KOLIKU PENZIJU MOŽETE OČEKIVATI U ZAVISNOSTI OD GODINA STAŽA I VISINE PRIMANJA: Ovo je detaljna računica!
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

VAŽNO ZA SVE GRAĐANE

EVO KOLIKU PENZIJU MOŽETE OČEKIVATI U ZAVISNOSTI OD GODINA STAŽA I VISINE PRIMANJA: Ovo je detaljna računica!

U nastavku pogledajte računicu kolika bi vam bila penzija u zavisnosti od godina radnog staža

Objavljeno:

Prosečna penzija u Srbiji sada iznosi 45.722 dinara mesečno, ali kako se tačno izračunava? Ovde ćemo razmotriti kako se penzija izračunava na osnovu godina radnog staža i visine primanja tokom radnog veka.

Penzija je ključni deo finansijske sigurnosti u starosti. Razumeti kako se izračunava može pomoći ljudima da bolje planiraju svoju budućnost. Takođe, otkriva se da veliki broj ljudi u Srbiji prima manje od najnižih iznosa penzije.

U nastavku pogledajte računicu kolika bi vam bila penzija u zavisnosti od godina radnog staža.

Kolika je penzija nakon 15 godina radnog staža?

Da biste otišli u penziju u Srbiji, morate imati najmanje 15 godina radnog staža. Prema računici "Blic Biznisa" penzioneri sa ovim stažom mogu očekivati primanja od 10.715 dinara. Ovo je nisko jer su broj godina staža i visina primanja tokom radnog veka ključni faktori za visinu penzije.

Dakle, slučaju da neko ima 15 godina radnog staža i tokom svih godina koje je proveo na poslu je primao minimalac, on bi prilikom penzionisanja primao minimalni iznos, zato što dobijen iznos je manji od najnižeg mogućeg iznosa penzije.

Kolika je penzija nakon 20 godina radnog staža?

Ako ste radili 20 godina sa platom u visini minimalne zarade, očekuje vas penzija od nešto više od 120 evra mesečno, tačno 14.366 dinara, što je takođe manje od najniže moguće tj. manja od 24.987 dinara.

1 / 6 Foto: Nebojša Mandić

Kolika je penzija nakon 40 godina radnog staža?

Ako ste 40 godina radili sa platom od oko 50.000 dinara, očekuje vas penzija od 35.722 dinara mesečno. Za one koji su zarađivali 70.000 dinara, penzija će biti 50.006 dinara, a za zaradu od 90.000 dinara, penzija će biti oko 64.190 dinara.

  • plata 50.000 - penzija 17.273 dinara
  • plata 60.000 - penzija 18.840 dinara
  • plata 70.000 - penzija 21.975 dinara

Kako se izračunava penzija?

Formula za izračunavanje penzije nije jednostavna, ali suština je da što je veća plata, to je veća i penzija. Visina penzije je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda. Ključni faktori za visinu penzije su visina primanja i broj godina radnog staža.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso/ Blic/ Nikola Vojnović/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.